תינוקות מתחילים להתהפך מסביבות גיל 3.5 – 7 חודשים .
למעשה אין חשיבות אם תינוק מתהפך לראשונה מהגב לבטן או מבטן לגב.
חשוב שתינוקות יעברו את שלב ההתהפכות, המאפשר להם ניידות למקומות אליהם רוצים להגיע, תחושת עצמאות, גירוי מערכת שיווי המשקל שמהווה בסיס לשלבי ההתפתחות הבאים.
בתחילה , ההתהפכות עשויה להראות מגושמת , תוך כדי נפילות לא נעימות על הראש והקשתת הגב,אך עם הזמן התינוק לומד לעגל את גבו, לארגן את גופו ולהגיע לצד השני בביטחון.
במידה והתינוק מתקשה ללמוד איך להתהפך כמו שצריך, כנראה שישנה סיבה לכך וכדאי לגלות מה היא ,על מנת לעזור לו לעשות זאת באופן הנכון ביותר.
מה תינוק אמור לדעת על מנת להתהפך:
- שכיבה על הבטן.
- הכנסת המרפק מתחת לבית חזה, כיפוף הרגל הנגדית והתעגלות הגב.
- שכיבה על הגב ועל הצדדים.
- זקיפת הראש והישענות על המרפקים כשהתינוק שוכב על בטנו.
- היכולת להרים את הרגליים לכיוון הידיים כשנמצא על הגב.
- העברת משקל מצד לצד.
- תכנון פעולה- תפיסה מרחבית ומערכת שיווי משקל.
- רוטציה ( סיבוב ) בין פלג גוף עליון לתחתון.
- מעבר קו אמצע הגוף.
המלצה שלי – את כל התרגילים ללוות בשירה.
תרגילים להתהפכות מהבטן לגב:
כשהתינוק שוכב על הבטן , אפשר לגרות אותו בעזרת צעצוע שישען על יד אחת ויגיש את היד השנייה לכיוון הצעצוע ( היכולת להישען על יד אחת קורית בסביבות גיל 5 חוד' ), כך ישתמש בשיווי משקל וילמד לאזן את עצמו או מתוך התנועה דווקא יאבד שיווי משקל ויתהפך ולאט לאט ילמד את תבנית התנועה.
כשהתינוק על הבטן , להכניס את יד שמאל מתחת לבית החזה של התינוק , למשוך את יד ימין (של התינוק) מתחת לבית החזה ובמקביל לכופף את ברך שמאל, כך ניצור היפוך "ג'ודו" , תוך כדי התעגלות הגב והנחת הראש בעדינות על גבי המזרון.תרגיל זה מאוד מומלץ לכל התינוק ש"טסים" ושוכחים לנחות….
תרגילים להתהפכות מהגב לבטן
בכדי לתת לתינוק לחוות את תנועת ההתהפכות באופן פאסיבי, אפשר להניח את התינוק על שמיכה,מזרון דק ובכל פעם להרים צד אחד של המזרון ולגרום לתינוק להתהפך. לשים לב שכשנמצא על הבטן המרפקים נמצאים מתחת לכתפיים.
כשהתינוק שוכב על גבו, לישר רגל אחת, את הרגל שנייה לכופף ולהעביר עד המזרון (ברך נוגעת במזרון). תינוקות קטנים פשוט ישארו על הצד וזה בסדר. תינוקות יש שינסו להשלים את התהפכות. מי שלא אפשר לגרות את זוקפי הגב (2 ציפורניים משני צידי עמו"ש ) ובמקביל את שרירי המותניים. אם היד נתקעת מתחת לבטן,לתת לתינוק זמן לחלץ את היד בעצמו, אם מתחיל לקטר אפשר לכופף את הרגל של אותו הצד של היד התקועה ,כך שהוא ירים את האגן ויחלץ את היד. אם התינוק ממש מקטר , למשוף את שתי הרגליים אחורנית והיד תחלץ קדימה .
ניקח את יד ימין ורגל שמאל ולהיפך ונגלגל את התינוק מצד לצד, התינוקות בד"כ מאוד נהנים מהעברת משקל מצד לצד , מכין אותם להשלמת ההיפוך.עובד על מערכת שיווי משקל ומערכת ההצלבה.
כשהתינוק על הגב לאחוז בשתי ידיו יחד עם שתי רגליו ולנדנד את התינוק מצד לצד, עובד על המערכת הוסטיבולרית ( שיווי משקל ), אפשר לשיר להם "נד נד" והם יהנו עוד יותר.
בהצלחה!
לקביעת איבחון פרטני ופרטים על הסדנאות הבאות מוזמנת ליצור קשר.
הדר בר יוסף 052-5518944
מאבחנת ומטפלת בשיטת ורדי.
מנחת סדנאות ליווי התפתחותי בדיאדה ובאופן פרטי.
מנחת מעגלי אימהות תינוקות בשילוב התפתחות תינוקות .
מדריכת הכנה ללידה.
hadarby@gmail.com